Rod Lentinus

Klasifikacija i nazivi gljiva, novosti

Moderatori/ce: SeLeNa,Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

19 travanj 2019, 22:30

Iako smo mnoge vrste u prošlom stoleću po raznim knjigama nalazili razvrstane u Rod Polyporus, neminovno je bilo da se iz tog ogromnog konglomerata izdvoji više taksonomskih grupa, kako na osnovu morfologije, biologije , tako i na osnovu DNA analiza.

Godine 2010. je grupa autora sa Ruske Akademije nauka u St.Petersburgu konačno odradila taj posao iako im je prvenstveno bio cilj istraživanje potencijanih benefita iz ove vrste gljiva u medicinske svrhe.
Postoji i svetska Monografija roda Lentinus koju je napisao Pegler 1983.godine, ali ona danas nije ni izdaleka validna što se tiče taksonomije i sistematizacije.

Poslednja taksonomski sredjena evidencija roda je na www.speciesfungorum.org gde je navedeno oko 100 vrsta ovoga roda.

Moja je namera bila da ukažem , kako je ovaj rod najzastupljeniji u tropskom pojasu, a da u Evropskom delu imamo tek oko desetak vrsta koje su izdvojene iz roda Polyporus, Nefavolus, Panus i konačno sistematizovani na svoje mesto 2010.godine.

Iako je od te sistematizacije autora I.V.Zmitrovicha prošlo već 9 godina mnogi od gljivara, našeg nivoa znanja još koriste davno izbačene taksone, a neretko ćemo ih naći i u knjigama. Iz toga razloga navodim te ,,naše vrste,, iz roda Lentinus po sledećem
1.- Lentinus arcularius
2.- Lentinus badius
3.- Lentinus brumalis
4.- Lentinus ciliatus = sinonim Lentinus substrictus
5.- Lentinus conchatus
6.- Lentinus lepideus
7.- Lentinus strigosus
8.- Lentinus tigrinus
Na ovom mestu daću najpoznatije vrste ilustrovane fotografijama koje su ustupili moji kolege gljivari Nebojša Minčić i Almir Rizvanović, a dajem i poveznice na sistematiku i članke koji dokumentuju date podatke.

http://www.mycobank.org/BioloMICS.aspx? ... Fields=All

http://www.mushrooms.su/en/lentinus_substrictus.htm

Lentinus brumalis.jpg
Lentinus substrictus -1.jpg
Lentinellus.jpg


Odgovori