Rod Gyromitra u Evropi

Sindromi, simptomi, novosti

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

09 travanj 2019, 23:11

Iako su u prošlosti mnogi gljivarski vodiči, tzv ,,gljivarice,, razne knjige koje su u svojim podnaslovima imale i prefiks ,,mikološke,, ovaj rod gljiva svrstavali u ,,uslovno jestive,, gljive nakon sušenja ili termičke obrade, današnja nauka - znanost, apsolutno je jedinsvena da se radi o jako toksičnim gljivama bez obzira na ličnu dugogodišnju konzumaciju ili lična kulinarska iskustva.

Naravno da nećemo izbegavati da kažemo da su ove gljive dugi niz godina u Skandinaviji, istočnoevropskim zemljama, pa i na Balkanu smatrane jestivima. U Finskoj, Švedskoj su bile redovna konzumna i prodajna vrsta - rod, a takav tretman su imale i u USA.
I u mnogim knjigama koje preferiraju da su od autora nazvane ,,enciklopedije gljiva,, nalazimo na nekritički odnos i prenebregavanje naučnih dokaza nadjenih toksina u svim gljivama ovoga roda.

Rod Gyromitra zajedničkim imeniteljem bi nazvali ,,hrčcima,,bez obzira dolazili iz Hrvatske ili Srbije i BiH.
Ime roda dolazi iz dve reči "Gyro" što znači komplikovan, uvijen i ,,mitra" što znači - turban.Dakle, to su gljive komplikovanog, izuvijanoga klobuka - turbana - kapice - mitre.Autor ovih redova je već navikao da upotrebljava termin " mitra".

Rod pripada familiji - porodici Discinaceae kojima je najbliži po genetskoj strukturi.
U rodu ima ukupno 16 vrsta od kojih je 6 vrsta zastupljeno u Evropi , pa ćemo se njima i baviti.

1. - PREDSTAVNIK RODA je Gyromitra esculenta ( Pers.& Pers,) Fr.(1849)

Gljiva se u našim krajevima naziva : rani hrčak, proljećni hrčak, moždanica i slovenački pomladanski hrček.Anglosaksonski naziv gljive je : " Falce morel " ili lažni smrčak, jer se u njihovim krajevima dešavaju najčešća trovanja zamenom smrčaka za hrčka od slabih poznavaoca.
Toksičnost gljive potiče od toksina Hydralizina kojih je u hrčku nadjeno čak 11 vrsta - spojeva. Najtoksičniji, kancerogenih svojstava je monometilhidrazin / MMH/ koji se u literaturi spominje i kao ,,raketno gorivo,,
U prošlosti su ovu gljivu konzumirali prethodno sušeći najmanje 60 dana, čime bi se najveće količine toksina isparile, ili pak kuvanjem u kipućoj vodi, što je ne mali broj puta dovodilo do trovanja čak i od isparenja u toku kuvanja.No i ovako proredjene gljive, još uvek su sadržavale dovoljnu količinu giromitrina koji bi se taložio u jetri i posle dugog nizta godina konzumacije doveo do krajnjeg ishoda- otkaza rada jetre i bubrega.

Giromitrinski sindrom se kod slabo termički obradjenih gljiva može javiti i do 6 sati od konzumacije, a kod sirovih gljiva i nakon sat - dva vremena od konzumacije.
Simptomatologija je u početku slična GI sindromom sa povraćanjem i dijarejom, a posle 4-6 sati dolazi do neuroloških smetnji, dehidracije organizma, konvulzija,hiperglikemije, ataksije, poremećaja orijentacije, narušene motorike .

Posle 6 do 7 dana od početka trovanja , ako se otrovani ne leči u medicinskoj ustanovui koja je referentna za slučajeve teških trovanja, dolazi do otkaza rada ili kolapsa jetre i bubrega.Konačni ishod trovanja je delirijum, koma i letalni ishod.

Medicinski tretman otrovanih - kod pacijenata koji se odmah jave u medicinsku ustanovu daje se aktivni ugljen radi detoksikacije creva i probavnog trakta, ujedno se primenjuje intravenska infuzija fiziološkog rastvora i rastvora elektrolita, radi sprečavanja dehidrtacije organizma.
Kod narušenog broja eritrocita , kao i kod otkaza bubrega, kombinuje se transfuzija krvi i hemodijaliza bubrega.
Neurološki simptomi se otklanjaju davanjem većih doza Vit B6 i dijazepina.

Ostale gljive ćemo nabrojati po sličnosti i brojnosti na staništima karakterističnim za naše prostore:

2.- Gyromitra gigas, velika moždanica, veliki hrčak,
smatran je otrovnim kada je sirov, a kuvan ili sušen smatran je jestivim.Gotovo u većini knjiga i terenskim gljivarskim vodičima se vodi kao ,,uslovno jestiva,, gljiva, no definitivno je otrovan jer sadrži giromitrin.
Veliki hrčak raste u četinarskim šumama, a rasprostranjen je u Severnoj i južnoj Americi, Evropi i Aziji.
Svi hrčci su saprofitne gljive, ali su ipak na neki način vezane za specifična staništa, tako da ova vrsta raste na većim nadmorskim visinama, pa je u Americi nazivaju sinonimom Gyromitra montana.Njen anglo-saksonski naziv je ,,Snow false Morel,, ili " Bull nose" jer ima kratku, belu, zdepšastu dršku - stručak i raširenu, izuvijanu,ali manje nego rani hrčak, mitru.

3.- Gyromitra infula( Schaeff,) Quel.( 1886) naziva se ,,rogata moždanica" Slo- rogljati hrček,a na anglo-saksonskom " Elfin saddle"
Simtomi trovanja ovom gljivom se javljaju od 1 sata,pa čak do 24 sata nakon kozumacije.Osim klasičnih simptoma proliva i povraćanja, prati ga temperatura, konvulzije, komatozno stanje i na kraju smrtni ishod.
Gljiva se nalazi pod smrekama, jelama i borovima, pojedinačno ili u manjim grupama, često kraj panjeva ovog drveća.

4.- Gyromitra fastigiata ( Krombh) Rehm ( 1895) - Ovu gljivu nazivaju još "uzdignuta pločarka, ili rogljasti hrčak, što možće dovesti u zabunu.
Po sastavu toksina jednako opasna i još neispitana dovoljno.

5.- Gyromitra anthracobia, Loizides,Morean & Bellanger 2018.
Nova vrsta je registrovana kao zaseban takson na Kipru od navedenih autora 2018.godine, a neki autori je još kategorišu u subgenus Pseudoverpa.

6.- Gyromitra perlata izdvojena je nakon DNK analiza iz roda Discina / Discina perlata/ - perlasta pločarka, Hr- biserna pločarica

Kao zaključak nam se nameće da ako se želimo bezbedno baviti gljivarstvom, konzumirati sasvim bezbedne gljive po nas i druge ljude, ili želimo druge podučavati, moramo pratiti aktuelna naučna dostignuća u naučnim časopisima i ne možemo se oslanjati na knjige i vodiče starije od 10 godina.Savremena mikologija napreduje veoma brzo, no njen razvoj ne prati i u dovoljnoj meri toksikologija, jer se veoma mali broj ljudi u svetu specijalizira za mikološku toksikologiju.Isto rtako su retki i referentni centri za lečenje zatrovanih, što je sada slučaj u celom svetu.

U tekstu mi nije prvenstvo bilo na opisivanju pojedinih vrsta, već na razumevanju njihove toksičnosti i kao takvih opasnosti po zdravlje naših gljivara.
Privitak/ci
Gyromitra esculenta.jpg
Gyromitra gigas - 1.jpg
Gyromitra infula.jpg


Miso
Postovi: 77
Pridružen/a: 28 prosinac 2018, 15:43
Lokacija: Herceg Novi
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 150 puta

10 travanj 2019, 09:45

Kuki, hvala na ovako lijepom prikazu ovoga roda. Za nas totalne amatere ovo je pravo štivo za edukaciju i ja lično bih volio da ovakvih tekstova bude što više na ovom divnom forumu. Sa ovakvim objavama i sam forum dobija na težini a i pokazuje svrsishodnost svog postojanja.
A kad sam se već javio bit ću slobodan i da pitam nešto u vezi jedne Gyromitre koju sam našao u maju 2013 na 1100m.n.v. na planini Orjen. Samo sam je tada vidio i više ne. Bio sam ubjeđen da se radi o G. gigas i tako sam je klasifikovao u mom računaru. Čitajući ovaj tekst malo sam se pokolebao jer je navedeno da raste u četinarima a ja sam ovu našao u čistoj bukovoj šumi Postaviću slike ove gljive pa bih zamolio da mi kažeš da li se radi o G. gigas ili je u pitanju nešto drugo ili jednostavno može da se nađe i u bukovoj odnosno listopadnoj šumi.Ja ti se unaprijed zahvaljujem.
xx.JPG
y.JPG
yy.JPG
c.JPG
yy.JPG
Privitak/ci
x.JPG


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

10 travanj 2019, 20:33

U samome tekstu, naveo sam da je u USA u upotrebi i sinonim Gyromitra montrana, za G.gigas koje kod njih rastu baš na tim nadmorskim visinama a u jednom tekstu na Mushroom Observeru sam našao i podatak da rastu i u listopadnom drveću.
Da imaš nekakav mikroskop lako bi se prinaučio da uradiš preparat a ja ću postaviti ovde i sliku sporaG.gigas - G.montana

U radu srpskih mikologa koji je obajvljen skoro navedena je kao species nova Gyromitra ticiniana, Littini - species nova 2015./ Red.br.32.
a tu gljivu smo nalazili od 2015.godine i na mikroskopu determinisali kao različitu od Gyromitra gigas. Prilažem fotografiju te gljive oko koje se još lome koplja da li ej smatrati samo,,ekotipom,, G.gigas ili ej species nova.
Prilažem tu sliku ali bez mikroskopije.
Privitak/ci
Giromitra gigas spore photo.jpg
Gyromitra ticiniana - mart 2018..jpg


Avatar
zenit
Postovi: 13
Pridružen/a: 02 siječanj 2019, 00:03
Lokacija: Krakow Poland
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 19 puta
Kontakt:

12 travanj 2019, 20:45

Gyromitra gigas

Słowacja 10.04.2019

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

12 travanj 2019, 21:05

Wieslav, kakav je vaš stav za vrstu Gyromitra ticiniana ????


Avatar
Miloš
Postovi: 15
Pridružen/a: 07 veljača 2019, 15:59
Lokacija: Beograd (uglavnom)
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 39 puta

22 travanj 2019, 19:54

Odlična tema! :goodpost:

Prošle godine u ovo doba sam imao prvi i jedini susret sa ovom gljivom kod mene u Miljakovačkoj šumi, što mi je svakako bio jedan od najdražih prošlogodišnjih nalaza, radovao sam se kao da sam našao neku od najkvalitetnijih jestivih gljiva. Ove godine nažalost nijedne.

Na osnovu svega pročitanog, determinisao sam je kao G. fastgiata. Doduše, raste u najmešovitijem delu šume, gde ima više vrsta i listopadnog i četinarskog drveća, pa nisam siguran koje je zaslužno za mikorizu, ako je ovo uopšte i mikorizna gljiva. Bila je grupica od desetak primeraka na relativno maloj površini.

slika

slika

slika

slika

slika


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

22 travanj 2019, 22:23

Miloše OVA TVOJA GLJIVA JE APSOLUTNO KANDIDAT ZA Gyromitra ticiniana ili Gyromitra gigas

Gyromitra fastigiata PO IMENU SAMOM KAŽE DA JE " rogati hrčak" dakle mitra joj se grana na dve strane kao rogovi......


Avatar
Dule
Administrator
Postovi: 154
Pridružen/a: 14 prosinac 2018, 08:45
Lokacija: Beograd
Ima zahvala: 217 puta
 pohvaljen: 354 puta

23 travanj 2019, 00:28

Ja sam propustio priliku da osušim ove gigante. Bez mikroskopa mogu samo da predpostavljam na osnovu tuđih iskustava i opisa kako staništa tako i morfoloških detalja da je ticiniana u pitanju. Stanište je bez i jednog četinara na kilometre a grabova sastojbina je omiljeno stanište ovih primeraka
IMG_20180401_111230.jpg
IMG_20180311_083912.jpg
IMG_20180401_110613.jpg
IMG_20180401_111001.jpg
IMG_20180401_111119.jpg


Avatar
Miloš
Postovi: 15
Pridružen/a: 07 veljača 2019, 15:59
Lokacija: Beograd (uglavnom)
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 39 puta

23 travanj 2019, 00:38

Da, ticiniana je vrlo verovatno, hvala na korekciji. Rekao bih da je na Duletovim i mojim fotografijama ista vrsta, i stanište je slično.


Odgovori