Đurđevdanski lov na đurđevače (i još ponešto)

Podijelite s nama vaše gljivarske izlete i atmosferu sa gljivarskih okupljanja i događanja :fotkam3: (fotke i/ili video obavezni!)

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Avatar
Miloš
Postovi: 15
Pridružen/a: 07 veljača 2019, 15:59
Lokacija: Beograd (uglavnom)
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 38 puta

11 svibanj 2019, 15:54

Period od 6. do 8. maja/svibnja sam proveo na severozapadu BiH u selu Bravsko (opština Bos. Petrovac) na nekih 900mnv. Tu obično provodim leta, tj. onaj najtopliji deo godine kada ljudi kao ja beže iz toplijih u hladnije predele. Tako da je ovo prolećno gljivarenje za mene bio svojevrsni izazov.
I tako, dok većina gljivara u ovo doba istražuje niže i toplije predele koji su već bogati gljivama, ja odem u planine gde sezona tek počinje da hvata zalet. Kada sam put isplanirao, nije mi bilo ni na kraj pameti da će me sačekati sneg, ali kako se datum polaska primicao, prognoze su sve više nagoveštavale takav scenario.
Tako i bi, 6. maja ujutru na Đurđevdan me sačekao sneg kao u sred zime:

slika

Taj dan je svakako bio isplaniran za druge aktivnosti, pa mi nije teško palo čekanje da se sneg otopi. Brzo je otoplilo, sutradan je došlo do ekspresnog topljenja snega i krenulo se u osvajanje terena. Već blizu kuće na obližnjoj livadi prve đurđevače (Calocybe gambosa) koje su bile i glavna meta ovog gljivarenja. Nikad ih tu nisam nalazio, ali mi je deda pričao da im je druga polovina aprila i prva polovina maja centralni period plodonošenja u tim predelima.

slika

Nije im sneg koji ih je prekrio prethodnog dana mnogo naškodio, bile su u odličnom stanju.

slika

A onda ono čemu sam se posebno nadao - Vilino kolo (fairy circle) :dance: :D :violin:

slika

Zatvorile su pun krug, a svašta nešto se tu našlo, od tek izniklih do prestarelih primeraka:

slika

slika

8. maja već pravo proleće, da ne poveruje čovek da je sve to do pre dan bilo prekriveno snegom:

slika

Našla se još poneka lepa kolonija đurđevača:

slika

slika

U šumu nije vredelo ići. Hrast i bukva još nisu ni olistali na tim visinama i rubovi šume koje smo obilazili nisu davali ni nagoveštaj da bi ikakve gljive mogle da krenu. Zato su cilj ostale livade i pašnjaci:

slika

Našlo se tu lepih Calvatia utriformis, mladi i tek krenuli primerci:

slika

slika

Nažalost, moja neprežaljena želja zvana smrčci je i dalje ostala samo želja. Iako su im ranoprolećne vremenske prilike odgovarale, nismo našli ništa na lokaciji gde ih je deda godinama nalazio, a nismo bili ni te sreće da nađemo neku novu lokaciju.

Umesto njih, kao bonus u ovoj reportaži jedno još veće iznenađenje za mene. Obišao sam lokaciju na rubu šume blizu kuće gde je deda svojevremeno pokušavao da uzgaja Lentinula edodes, poznatiju kao šitake. Sećam se da mu nije baš išlo i tek u par navrata je bilo po nekoliko zakržljalih primeraka.
Kad ono, ovoga puta sasvim drugačija slika uz mnogo prelepih gljiva. :) Micelije su tek sad urodile plodom u pravom smislu te reči. Pa tako simbolično, iako dede više nema, gljive koje je uzgajao su još uvek tu i biće još godinama, nadam se.

slika

slika

slika

slika

slika

Imao sam prilike da ih ranije jedem kao dodatak jelima (uglavnom azijskim), a ovoga puta sam ih spremio same i malo je reći da sam oduševljen ukusom ovih gljiva.

Toliko za ovu reportažu. Pozdrav za sve gljivare od mene i ove ekipe. :hallo: :thankyou:

slika


Miso
Postovi: 73
Pridružen/a: 28 prosinac 2018, 15:43
Lokacija: Herceg Novi
Ima zahvala: 198 puta
 pohvaljen: 144 puta

11 svibanj 2019, 18:53

Super reportaža Miloše! Priroda je ponekad potpuno nepredvidljiva, ali odlični nalazi bez obzira na snijeg. A i ekipa je za respekt. :D :D :goodpost:


Odgovori