Cyclocybe cylindracea

Predstavite gljivu, zanimljivost o gljivi, postavite fotografije, video...

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Avatar
Miloš
Postovi: 15
Pridružen/a: 07 veljača 2019, 15:59
Lokacija: Beograd (uglavnom)
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 38 puta

18 travanj 2019, 20:55

Mislim da bi bilo odlično kada bismo u ovoj temi predstavljali aktuelne gljive, tj. one koje su trenutno aktivne. Ja ću se truditi da, koliko god mogu, odvojim vremena da ovde predstavim neku gljivu koju nađem, a da nije prethodno obrađivana u ovoj temi.

Cyclocybe cylindracea (Agrocybe cylindracea, Agrocybe aegerita) - jablanovača, toplovača

Juče sam se "upisao" za ovu sezonu sa ovom gljivom, pa sam odlučio da nju obradim u ovoj temi.
Kod nas je najpoznatnija kao jablanovača ili topolovača, jer se najčešće javlja na tom drveću ili panjevima tog drveća. Doduše, nalazio sam je i na javoru i lipi, a najzanimljiviji mi je bio nalaz na smokvi u Baru. Tipična gljiva nižih predela, česta u okolini reka, u urbanim sredinama. Na planinama je prava retkost, barem je moje iskustvo takvo i nikada je nisam nalazio iznad 600mnv. Pojavljuje se u svako doba godine, osim zimi, nalazio sam je od aprila do novembra, ali opet iskustvo kaže da je najčešća u ranu jesen.
Po izgledu i obliku prilično varira, što će potvrditi i fotografije koje slede.

E sad, što se tiče jestivosti, u svoj mogućoj meni dostupnoj literaturi je navedena kao jestiva kvalitetna gljiva, jedna od najboljih. U nižim predelima Srbije je posebno popularna. Međutim, neka najnovija istraživanja govore da u jako malim količinama sadrži toksine koji u slučaju prečeste i preterane konzumacije mogu da oštete jetru. Naravno, do sada nije zabeležen slučaj da se neko otrovao njima, ali ipak treba biti umeren, kao i u svemu. Sigurno da je manje štetna od mnogih stvari koje svakodnevno unosimo u organizam. Ja sam je nekoliko puta jeo u manjim količinama kao dodatak jelu i nisam imao nikakve neprijatne posledice. Prijatnog je ukusa i jakog karakterističnog mirisa.

Evo i fotki, za početak primerci od juče:

slika

slika

Septembra (rujna) 2017. je bila prava najezda ove gljive u jednoj od mojih beogradskih šuma, to su zaista bili veličanstveni prizori koliko se masovno bila pojavila. Posebne je interesantno bilo da u tom periodu drugih gljiva gotovo da nije ni bilo.
Evo fotografija reprezentativnih primeraka u raznim stadijumima od tada:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Iako važi za relativno malu gljivu dok raste u grupama, usamljeni pojedinačni primerci katkad mogu dostići ogromne dimenzije. Ovo su takođe jablanovače trofeji od toga dana:

slika

A evo i pomenutih primeraka iz Bara od septembra iste godine, u stablu stare smokve na samo desetak metara od mora. :)

slika

Toliko od mene. Bilo kakva dopuna, sugestija, korekcija... je više nego dobrodošla. Pozdrav za sve gljivare, koliko god da vas ovde ima! :berem2:


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 186
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 259 puta
Kontakt:

19 travanj 2019, 23:07

Miloše, ekstra i članak kao i fotke, super si je ti snimio. Umerenost u svemu je zakon, pa tako i sa gljivama.Kažu stari iskusni gljivari da je suva jablanovača nešto ekstra. Još su je stari Rimljani uzgajali i lako se prima, samo se izmrve zrele gljive u kofu vode, da odstoji par sati i prolije po starim panjevima topola, vrba, bagrema, primiće se ako njkoj odgovara.


Odgovori