Gyroporus cyanescens

Predstavite gljivu, zanimljivost o gljivi, postavite fotografije, video...

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Miso
Postovi: 66
Pridružen/a: 28 prosinac 2018, 15:43
Lokacija: Herceg Novi
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 132 puta

08 veljača 2019, 10:23

Za ovu gljivu važi da je rijetka i ja sam je zaista sreo samo jednom u bukovoj šumi na oko 1200m.n.v. Probao sam njene klobuke i nije na mene ostavilo neki utisak.Čak šta više mislim da se oko nje ne treba mnogo truditi bar kad je konzumacija u pitanju.Ono što je mene ne malo iznenadilo je saznanje da se u bazi gljiva fungiitaliani.it ova gljiva kao i G. castaneus vode vode kao otrovne . Navodno izazivaju neke stomačne probleme.Ja nisam imao nikakvih problema a vidim da i Dule hvali G. castaneus kao jako ukusne .Zašto se u Italiji tako tretiraju ne znam ali vjerovatno postoji neki razlog.Bilo bi dobro da ako neko zna nešto više o ovome napiše par riječi.


DSC07982.JPG
DSC07983.JPG
DSC07984.JPG
DSC07985.JPG
.


Pozdrav svima! :berem: :berem:


Avatar
Dule
Administrator
Postovi: 144
Pridružen/a: 14 prosinac 2018, 08:45
Lokacija: Beograd
Ima zahvala: 205 puta
 pohvaljen: 325 puta

08 veljača 2019, 11:04

Nisam imao prilike da ga sretnem do sada


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 314
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 210 puta
 pohvaljen: 251 put

08 veljača 2019, 17:00

Ja ih dosta često srećem, evo i par mojih fotki.

Što se tiče jestivosti, G. cyanescens i G. castaneus su potpuno sigurni. Vrsta koja je za sada poznata jedino iz Španjolske, Gyroporus ammophilus, navodno izaziva ozbiljno gastrointestinalno trovanje kada se konzumira drugi put. To je sve što za sad znam o toj gljivi, a s obzirom da je očito jako rijetka, tko zna što je zapravo u pitanju...


38751755_1002826589889698_1734870421955674112_n.jpg
38838040_245955086041775_5972384936869494784_n.jpg
38875069_309965309549643_3618802378318282752_n.jpg
IMG_6643.jpg
IMG_6645.jpg
IMG_6648.jpg


Miso
Postovi: 66
Pridružen/a: 28 prosinac 2018, 15:43
Lokacija: Herceg Novi
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 132 puta

09 veljača 2019, 07:04

Hvala Marko na objasnjenju. Nekako sam i ocekivao tvoj komentar obzirom da su vrganjevke tvoj teren. To je ono sto sam i ja znao kad su ove dvije gljive u pitanju pa me zato i iznenadilo kad sam procitao da ih oni svrstavaju u otrovne. Ali dobro, sto kazes ko zna sta je u pitanju. :thankyou:


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 314
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 210 puta
 pohvaljen: 251 put

09 veljača 2019, 09:29

Miso je napisao/la:
09 veljača 2019, 07:04
Hvala Marko na objasnjenju. Nekako sam i ocekivao tvoj komentar obzirom da su vrganjevke tvoj teren. To je ono sto sam i ja znao kad su ove dvije gljive u pitanju pa me zato i iznenadilo kad sam procitao da ih oni svrstavaju u otrovne. Ali dobro, sto kazes ko zna sta je u pitanju. :thankyou:
Sad vidim da je AMINT G. castaneus svrstao u otrovne zbog "čestih gastrointestinalnih pritužbi". To mi je prvi glas iskreno no gljiva ionako ne spada u kvalitetne i kod nas se uvijek našla u miksu, bez ikakvih posljedica.

Tko baš želi jesti samo tu gljivu, pametno je prvo probati malo pa vidjeti ako stvara bilo kakve probleme, ne konzumirati više. I naravno, kuhanu, barem 10 minuta...


Odgovori