Hesperomyces virescens Thaxter.1891

Životinje, insekti i njihove gljive simbionti, paraziti

Moderatori/ce: SeLeNa,Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

12 travanj 2019, 19:03

Čudesni živi svet ove planete je zapravo carstvo insekata, jer 2/3 svega živih organizama na planeti Zermlji čine insekti.
Zapravo je brojka od 1,3 miliona opisanih vrsta možda tek samo deo onoga što će naučnici tek otkrivati.
Čudesan svet insekata izučava grana biologije koja se zove ENTOMOLOGIJA, a nastala je iz grčke složenice ,,entomos"- insekt i ,,logos" - nauka.

Kako nas prvenstveno zanimaju gljive, to vam ovde predstavljam još jednu veoma interesantnu, za koju se kaže da je ,,polno prenosiva bolest ,, kod insekata, a posebno kod jedne vrste bubamara, poznatije kao Azijske ili Kineske bubamare.
Bubamare pripadaju familiji tvrdokrilaca kojih ima opisanih oko 5.000 vrsta, a za privredu nisu štetne. Možemo čak konstatovati da su korisne jer se hrane biljnim vašima pa su preporučene kao ,,Biocidi" za uništavanje istih u zasadima bez upotrebe pesticida.
Lekari, pulmolozi i alergolozi su uočili kroz neka istraživanja da organske izlučevine ove vrste deluju loše na ljudski organizam i da pospešuju i uzrokuju alergije i asmatična oboljenja, što nije uočeno kod nativnih evropskih i severnoameričkih vrsta bubamara.

A sada o gljivici Hesperomyces virescens,
koja je opisana i u nauci registrovana davne 1891. godine u Američkoj Akademiji Nauka i Umetnosti od autora R.Thaxtera.Gljivica pripada podrazdelu Ascomiceta,diviziji - Pezizomycotina, familiji - Laboulbenaceae, Rod - Hesperomyces, vrsta- virescens

Interesantno je da se ova gljivica raširila iz svoje postojbine Istočne Azije i Kine po svim kontinentima, a prvi put se na bubamarama beleže u USA 2004.godine, u Belgiji 2007,Kanadi 2010, u Hrvatskoj 2013.kada i u Južnoj Africi, a već 2014. u Mađarskoj,Poljskoj i Slovačkoj.
Nešto me navodi misao da su se te bubamare kao invazivna vrsta pojavile u zemljama srednje Evrope nakon prodora kineske privrede i otvaranja ogromnih skladišta kontejnera u Mađarskoj u poslednjoj deceniji.

Kineska bubamara Harmonia axyridis, još je interesantna vrsta jer spada u kanibale, jede i hrani se larvama i jajima drugih nativnih vrsta bubamara u Evropi. Inače joj je popularniji naziv na anglosaksonskom " Harlequin ladybird " jer se jedinke iste vrste razlikuju u mnogo nijansi boja.

Sada dolazimo do naše gljivice Hesperomyces virescens Thaxter. 1891 , koju odrasle jedinke bubamare prenose polnim činom, a u zimskim mesecima kada se okupljaju u velikom broju u nekom skrovištu, gljivično oboljenje se još više širi.
No ne trebamo se plašiti za tu čudesnu azijsku bubamaru, ova gljivica živi na opni njene površine kao obligatni parazit i njene su energetske potrebe toliko male da ne čini nikakvu štetu svom domaćinu.
Gljivice su vidljive na bubamari kao žuto- zelenkaste dlačice ili ljuspice,malje, a u stvari su to " pertcije " plodna tela gljive koje već stvaraju asco spore.

I ovom prilikom smo videli da se mnoge naučne dioscipline prepliću i da se ne može sve objasniti usko stručno bez multidisciplinarnih istraživanja čitavih timova naučnika.

Za Forum Fungorum - Marjan Kuštera

BIBLIOGRAFIJA

- „coccinellid”. The New Oxford Dictionary of English. Oxford: Clarendon Press. 1998. стр. 351
- Hesperomyces virescens Thaxt., Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences 25: 264 (1891)
- Harmonia axyridis (Coleoptera: Coccinellidae) as a host of the parasitic fungus Hesperomyces virescens

Fotografije preuzete sa stranica sa otvorenom licencom Noncomercial
BUBAMARA- 1.jpg
BUBAMARA  -3.jpg
BUBAMARA - 2.jpg


Edwinek33
Postovi: 1
Pridružen/a: 12 travanj 2019, 21:04
 pohvaljen: 2 puta

12 travanj 2019, 21:17

This is the Asiatic "ladybug"...not a true ladybug, and is problematic here in the USA. It is interesting how insects are prone to various fungi attacks which in turn are spread by their migration.


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

12 travanj 2019, 21:26

Thank You fro folowing our Forum from America!

Best regards ! :thankyou:


Avatar
SeLeNa
Administrator
Postovi: 121
Pridružen/a: 26 prosinac 2018, 15:07
Lokacija: Planina Kukavica, Srbija
Ima zahvala: 360 puta
 pohvaljen: 177 puta
Kontakt:

16 travanj 2019, 09:43

Te azijske bubamare su prava napast kod nas na Kukavici! :evil: Gade mi se! Svake jeseni i ranog proleća to je užas koliko ih ima i ulaze u kuće i zavlače se svuda i užasno smrde! A gljivicu nisam primetila, ali obratiu pažnju ubuduće.


"Biti duhovan znači šaputati drvetu, smejati se sa cvećem, zaljubiti se u zalazak sunca, posavetovati se ponekad sa rekom i moliti se zvezdama na nebu. Jedna ruka svom srcu, druga Zemlji."
https://svetgljivakukavica.blogspot.com/ :berem2:
Odgovori