Termitomyces titanicus - mutualistička simbioza insekata i gljiv

Životinje, insekti i njihove gljive simbionti, paraziti

Moderatori/ce: SeLeNa,Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

07 ožujak 2019, 19:27

Simbioza je pojam zajednice dva potpuno različita organizma kod koje obe strane imaju neke koristi, no mutualistička simbioza se objašnjava odnosom da je jedan organizam domaćin, a dugi parazit ili mutualist.

Jedan od retkih primera mutualističke simbioze je odnos termita, uzgajivača gljiva i gljive Termitomyces titanicus.
Ova gljiva nastanjuje brda ili termitnjake - gnezda koje grade socijalni insekti u velikim zajednicama. Nadzemni deo gnezda može dostići visinu i do 4 metra, sa prečnikom - promjerom od 3 metra i još podzemnim delom.Termiti kao socijalna zajednica kopaju zemlju, lepe je pljuvačkom i tako cementiraju svoje stanište.

Veliki ili najveći broj jestivih gljiva koje mi poznajemo je plodnih tela do 33 -40 cm, a nadjeni su primerci Meripilus giganteus i od 40- tak kilograma, no u tom stadijumu rasta to nije više jestiva gljiva.Znamo da je najveći živući organizam gljiva Armillaria ostoye u Oregonu koja obuhvata na hiljade kvadratnih kilometara, no najveće plodno telo neke jestive gljive je upravo ova gljiva koju gaje termiti.

Ona raste u zapadnoj Africi, kao i u Zambiji : Termitomyces titanicus. U Zambiji, gdje je skupljanje gljiva redovan deo života, ova gljiva se tretira kao odlična hrana koju stanovništvo poznaje hiljadama godina i sakuplja za jelo u zimskom vlažnom delu godine.
Veličina šešira plodnog tella je oko 3 stope ili 1 metra, a sama drška može da dostigne isto tolike dimenzije.

Naziv Termitomyces rod je dobio baš po svom načinu mutualne simbioze sa termitima.
Gljiva raste na fekalijama termita i razgrađuje biljni materijal koju termiti usitnjavaju, deponuju i donose je do micelije gljive. Termiti takođe koriste u svojoj ishrani i sasušene i trule delove gljive u sušnom delu godine. U Zambiji su staništa termita i ove gljive miombo šume. To je šumska zajednica više vrsta drvenastih biljaka koja je hrana za mnogo vrsta životinja subsaharske Afrike, U toku sušnog perioda na kratko vreme ovo drveće odbacuije lišće da bi odmah posle prvih kiša buknula jaka vegetacija.

Termitomyces titanicus se smatra posebno ukusnom i hranivom gljivom koja ima mesnatu teksturu i omiljena je kod lokalnog stanovništva..

Fotografije preuzete sa stranice ,,Atlas obscura"

BIBLIOGRAFIJA
- Anne Ewbank, Atlas obscura 2018.
- Makonde H.M. Diversity of Termitomyces associated with fungus-farming termites assessed by cultural and culture-independent methods.2013.Publ.Med.com
- Abe, Y.; Bignell, D.E.; Higashi, T. (2014). Termites: Evolution, Sociality, Symbioses, Ecology. Springer. pp. 124–149.

TERATOMYCES TITANICUS - 1.jpg
Termitomyces titanicus - 2.jpg


Odgovori