Cryptococcus macerans (Frederiksen) Phaff & Fell; Gljive kao potencijalni izvor zaraze

Linkajte na zanimljive znanstvene radove i članke ili objavite svoje

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Avatar
SeLeNa
Administrator
Postovi: 118
Pridružen/a: 26 prosinac 2018, 15:07
Lokacija: Planina Kukavica, Srbija
Ima zahvala: 334 puta
 pohvaljen: 169 puta
Kontakt:

10 siječanj 2019, 22:41


Cryptococcus macerans (Frederiksen) Phaff & Fell
cryptococcus1.jpg
Predstavljam vam jednu savim sasvim neobičnu bazidomicetnu kvasac gljivu. Ovakve gljive su jako fascinantne i oduševljavaju me. Kao da su sa neke druge planete... :)
Anamorfni stadijum – Cryptococcus macerans
-Fungi - Basidiomycota - Agaricomycotina - Tremellomycetes, Tremellomycetidae - Tremellales - Tremellaceae - Cryptococcus Kütz - Cryptococcus macerans (Frederiksen) Phaff and Fell

Teleomorfni stadijum – Cystofilobasidium macerans
-Fungi – Basidiomycota – Agaricomycotina – Tremellomycetes - Tremellomycetidae - Cystofilobasidiales – Cystofilobasidiaceae - Cystofilobasidium Oberw. & Bandoni - Cystofilobasidium macerans Samp.

Anamorfni stadijum - aseksualni stadijum u životnom ciklusu gljiva gde se aseksualnom (bespolnom) reprodukcijom stvaraju mitospore kao što su konidije i sporangiospore
Teleomorfni stadijum - seksualni stadijum u životnom ciklusu gljiva gde se seksualnom (polnom) reprodukcijom stvaraju mejospore kao što su zigospore, askospore i bazidiospore

Etimologija
Anamorfni stadijum – Cryptococcus macerans
- Cryptococcus – skrivena sfera
- Crypto – kryptos grč. – sakriven, tajnovit, tajni
- Coccus lat. – kokkos grč. – zrno, seme, bilo koji sferični mikroorganizam
- Macerans lat. – macero lat. – omekšati, mekano, razmekšati, raskvasiti, ublažiti, odvajati nešto na delove ili vlakna natapanjem u tečnost (kao kod izrade vlakana lana)
Teleomorfni stadijum – Cystofilobasidium macerans
- cysto (Gr. kystis) – plik, mehur, torba, kesa (“čarapa” na dršci kod nekih gljiva)
- filo – filum lat. – 1. nit, konac, kanap, struna, filament, vlakno 2. tekstura, oblik, način, priroda, karakter, narav 3. fitilj
- Basidium lat.- pijedestal, postolje. Bazidija je mikroskopska štapićasta organela na vrhu koje se stvaraju spore kod gljiva iz podrazdela Bazidiomikotina (basidiomycete). Svaka bazidija obično ima 4 bazidiospore, ali može da ih bude 2-8. Nezrela bazidija se naziva bazidiola (basidiole).

Opis i značaj
Cryptococcus je rod kapsuliranih (izdvojenih želatinoznim omotačem – membranom) kvasaca. Ove gljive rastu u kulturi kao kvasci. Seksualne forme ili teleomorfi Cryptococcus vrsta su filamentozne gljive u rodu Filobasidella. Naziv Cryptoccocus se koristi kada se govori o ovoj gljivi u stadijumu kvasca (anamorfni stadijum).
Ćelije ovih vrsta gljiva su prekrivene tankim slojem gliko-proteina – kapsularnog materijala koji ima želatinoznu konzistenciju i, između ostalog, služi da se iz podloge izvlače hranljive materije.
cryptococcus3.jpg
Postoji 37 zvanično priznatih vrsta Cryptococcus gljive. Većina vrsta žive u zemlji i nisu štetne po čoveka. Od svih vrsta, Cryuptococcus neoformans je najveći ljudski i životinjski patogen. Ali poznato je da i C. Laurentii, C. Albidus, C. Gattii, C. Macerans i još neke, mogu takođe uzrokovati ozbiljne bolesti kao što su meningitis, epilepsija i razne plućne bolesti. Najugroženije su osobe sa oslabljenim imunitetom ( zaraženi HIVom, na hemoterapiji, sa metaboličkom imunosupresijom itd.).
Ova gljiva ima karakterističnu polisaharidnu kapicu na ćelijama, vidljivu pod mikroskopom kada se oboji tušem (indijskim mastilom).
Ovaj organizam ulazi u telo domaćina preko respiratornog sistema. Kod nekih osoba se ne pojavljuju nikakvi simptomi, dok se kod nekih osoba simptomi mogu pojaviti posle nekoliko godina od udisanja spora ove gljive.
Struktura ćelije i metabolizam
Ćelije Cryptococcus gljive su loptaste ili ovalno-izdužene sa polisaharidnom kapicom.
Razmnožavanje se dešava i bespolno pupljenjem i polno. Polno razmnožavanje se dešava kada se dve haploidne ćelije spoje stvarajući filamentozne tvorevine koje se zovu hife. Na krajevima hifa nalaze se bazidijumi, štapićaste sporonosne strukture. Bazidijum počinje da proizvodi spore kada se dva haploidna jedra (jezgro ćelije) spoje i stvore jedno diploidno jedro.
Spore su rezultat mejoze i mitoze, i one se ispuštaju i ulaze u respiratorni sistem domaćina. Kada su spore udahnute, u normalnim okolnostima imunitet zaustavlja razmnožavanje spora; kada imunitet ne funkcioniše kako treba, spore se nesmetano množe i preuzimaju domaćinov organizam, izazivajući pri tome kliničke simptome koji se nazivaju kriptokokoza.
Mnogi sojevi Cryptococcus gljive koriste kreatinin kao izvor azota.
- Kreatinin (kreas grč. – meso) – organsko jedinjenje koje nastaje u ljudskom telu kao sporedni produkt metabolizma proteina (razgradnjom kreatin-fosfata u mišićima). Iz tela ga izlučuju bubrezi mokraćom, u kojoj ga ima u najvećoj koncentraciji.
Rasprostranjenost
Cryptococcus gljiva je rasprostranjena širom sveta, a može se naći naročito u ptičijem izmetu ili oko drveća eukaliptusa.
Nema poznatih slučajeva prenošenja infekcije sa životinja na čoveka ili sa čoveka na čoveka, osim u slučaju transplantacije celog organa što može dovesti do infekcije organa kod primaoca.
Zdrave osobe koje su izložene sporama iz ptičijeg izmeta ili u laboratorijama takođe mogu biti pod velikim rizikom od infekcije.
cryptococcus.jpg
Cryptococcus macerans
Cryptococcus macerans je bazidiomicetna kvasac gljiva. Prvi put je otkrivena u Danskoj i rasprostranjena je u hladnim delovima planete.
Narandžasti pigment kod ove gljive je karoten.
Kvasci iz ove grupe gljiva se međusobno ne podnose i ubijaju se stvarajući toksine koji se nazivaju mikocidi.
cryptococcus2.jpg
Anamorfni stadijum: Cryptococcus macerans (Frederiksen) Phaff & Fell.
HIfe hijaline (3-3,5 mikrona u prečniku), bez vezivnih spona. Teleutospore lateralne, terminalne ili interkalarne na micelijumu. Zrele teleutospore su narandžasto-smeđe boje, loptaste (9-12 mikrona) do ovalne (8-14 mikrona). Posle klijanja, teleutospore formiraju tanku, neseptiranu bazidiju (2-40 mikrona). Bazidije su malo zadebljane na vrhu. Sedeće jajaste do oblika kapljice, bazidiospore (3-7 mikrona) se formiraju na vršnom delu bazidije. Bazidiospore klijaju pupljenjem.
Uprkos sposobnosti da raste na 25 stepeni celzjusa, za Cystofilobasidium macerans je uočeno da strukture vezane za seksualni stadijum (micelijum i teleutospore), za formiranje zahtevaju temperaturu oko 16 stepeni celzjusa.
Cystofilobasidium macerans.jpg
Cystofilobasidium macerans a) Hife i zrele teleutospore (primećuje se odsutnost vezivnih spona) b) Početni stadijum klijanja teleutospore sa mladim bazidijumom c) Bazidija sa 4 bazidiospore d) Zrela bazidija sa bazidiosporama koje stvaraju ćelije kvasca pupljenjem, dok su još uvek prikačene na bazidiju (Orijentir za meru je crtica veličine 10 mikrona)
Cystofilobasidium macerans se bazira na Cryptococcus macerans, aseksualnom kvascu koga je prvi put opisao Frederiksen (1956). Karakteristični epitet macerans je izabran da odražava relevantnost pojavljivanja vrste u toku procesa namakanja biljke lana i izdvajanje vlakana lana. Frederiksen (1956) je uočio da se ova vrsta gljive masovno pojavljivala u toku zimskih meseci kada se radilo namakanje lana i izdvajanje prediva iz lana u Danskoj. Podaci iz nekoliko drugih studija (Birgisson et al., 2003; Butinar et al., 2007; de Garcia et al., 2007) nam govore da je Cystofilobasidium macerans vrsta koja je adaptirana na hladnoću, zato što je pronađena u zamrznutim uzorcima (Island), u glečeru (Norveška) i u otopljenoj vodi sa glečera (Argentina).
Tekst prevela, obradila i doradila: Selena Jovanović

Korišćena literatura:
- International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology (2009), 59, 622–630 Cystofilobasidium lacus-mascardii sp. nov., a basidiomycetous yeast species isolated from aquatic environments of the Patagonian Andes, and Cystofilobasidium macerans sp. nov., the sexual stage of Cryptococcus macerans - Diego Libkind, Ma ´rio Gadanho, Maria van Broock and Jose ´ Paulo Sampaio
- Cryptococcus: from environmental saprophyte to global pathogen Robin C. May, Neil R.H. Stone, Darin L. Wiesner, Tihana Bicanic and Kirsten Nielsen

Korišćene fotografije uz ovaj tekst su preuzete sa sledećih stranica:
https://www.flickr.com/photos/gene5335/8688699203
https://www.ipmimages.org/browse/detail ... um=5467364
http://www.westernpawildflowers.com/htm ... =1461&LET=
https://www.reddit.com/r/mycology/comme ... ng_on_sap/
https://www.semanticscholar.org/paper/C ... ecea208bb1

A evo i zanimljive monografije u pdf formatu: Cryptococcus and Cryptococcosis In man, animals and birds https://scholar.cu.edu.eg/?q=hanem/file ... ccosis.pdf

Ima zanimljivosti i sa vikipedije: https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptococcus


"Biti duhovan znači šaputati drvetu, smejati se sa cvećem, zaljubiti se u zalazak sunca, posavetovati se ponekad sa rekom i moliti se zvezdama na nebu. Jedna ruka svom srcu, druga Zemlji."
https://svetgljivakukavica.blogspot.com/ :berem2:
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 183
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 199 puta
 pohvaljen: 246 puta
Kontakt:

10 siječanj 2019, 23:20

Pre dve godine u kasnu jesen, Aca Peškić je našao ovakav materijal na drvenom supstratu i poslao poštom meni, stigao je , ali dok sam ja još jedan dan izgubio da nadjem Iskru i ona da je mikroskopira, gljiva kao dda je ,, isčezla,, i nije na drvenoj masi našla ništa......Znači da se u nekoj suvoj i toploj sredini očas posla izgubi.Mi svi to niskmo znali i taj nalaz je izgubljen skroz na skroz.

Lepo si ovo prevela i obradila.


Avatar
SeLeNa
Administrator
Postovi: 118
Pridružen/a: 26 prosinac 2018, 15:07
Lokacija: Planina Kukavica, Srbija
Ima zahvala: 334 puta
 pohvaljen: 169 puta
Kontakt:

14 siječanj 2019, 14:11

Naišla sam i na informaciju o jako sličnoj gljivi, ali samo makroskopski, koja je pronađena i identifikovana i u Srbiji. Reč je o gljivi Fusicolla merismoides.
Fusicolla merismoides:
Position in classification:
Nectriaceae, Hypocreales, Hypocreomycetidae, Sordariomycetes, Pezizomycotina, Ascomycota, Fungi
Ibrahim Hadžić je spominje na forumu BioRas Petnica. http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php?topic=3356.0
i u jednom broju Sveta gljiva http://www.fungi.org.rs/images/2016/Sve ... a%2020.pdf


"Biti duhovan znači šaputati drvetu, smejati se sa cvećem, zaljubiti se u zalazak sunca, posavetovati se ponekad sa rekom i moliti se zvezdama na nebu. Jedna ruka svom srcu, druga Zemlji."
https://svetgljivakukavica.blogspot.com/ :berem2:
Avatar
Resavac71
Postovi: 23
Pridružen/a: 01 siječanj 2019, 20:43
Lokacija: Unterfrauenhaid. Austrija.
Ima zahvala: 53 puta
 pohvaljen: 30 puta

14 siječanj 2019, 20:22

Ja nasao pre neku godinu slicnu gljivu na panju, ali nisam mikroskopirao, nisam predpostavljao da bi moglo biti nesto retko.


Neke će Gljive ostati večita tajna.
Odgovori