Candida auris - veoma opasna i rezistentna gljivica

Linkajte na zanimljive znanstvene radove i članke ili objavite svoje

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 186
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 259 puta
Kontakt:

29 travanj 2019, 00:34

Candida auris - novopronađena gljivica pretnja je globalnom zdravstvenom sistemu

Savremena medicina se nakon stoleća upotrebe antibiotika u borbi sa bakterijama, upotrebe vakcina protiv najstrašnijih epidemijskih bolesti izborila sa mnogim teškim bolestima.
Nova pojava i opasnost , naročito po hospitalizovane pacijente u blokovime intenzivne nege najsavremenijih klinika sveta, zapanjila je i iznenadila i najveće stručnjake na polju mikrobiologije, kliničke mikologije i farmakologije.

Super otporna, a infektivno sa ogromnim potencijalom pojavila se u Južnoj Koreji i Japanu gljivica Candida auris, iz podrazdela Ascomicotina, rod Candida.

Posle toga se infekcija beleži u Indiji i Pakistanu 2015. odmah zatim u Velikoj Britaniji, a već 2016. u Španiji i to u elitnoj bolnici.

Kada se infekcija pojavila u USA - New Yorku i New Yerseju sa 180 slučajeva u jedinicama intenzivne nege, i najsavremenija medicinska struka se uhvatila u koštac sa ovom pošasti.

Koje su to kategorije pacijenata koje su pod povećanim rizikom od infekcije Candidom auris ?
Ograničeni podaci ukazuju da su faktori rizika za infekcije Candida auris uglavnom slični uslovima za druge vrste infekcija Candida. Ti faktori rizika uključuju nedavnu operaciju, dijabetes, antibiotsku i antifungalnu terapiju širokog spektra. Osobe koje su nedavno provele vreme u staračkim domovima i imaju katetere i cevi koje ulaze u telo, bilo da su za intravensku terapiju, urino puteve, cevi za intubaciju disajnih puteva.
. Infekcije su nađene kod bolesnika svih dobi, od nedonoščadi do starijih osoba.

Najveći problem sa lečenjem i sprečavanjem ove bolničke infekcije je rezistentnost ove gljivice na do sada poznate antifungalne lekove, pa je smrtnost kod inficiranih pacijenata i do 50 %, premda se mora uzeti u obzir da su to sve bili pacijenti sa multipliciranim sistemskim oboljenjima i imunosupresivne kategorije.

Drugi problem je rezistentnost i na sve do sada znane dezinfektivne hemikalije, što je dokazano u elitnoj britanskoj klinici, kada su zatvoreni i operacioni i blok intenzivne nege, jer ni jedno poznato dezinfekcijsko sredstvo nije moglo da eliminiše gljivicu iz zatvorene bolničke sredine.

Do sada se pokazalo da je preventiva i korišćenje ,,sporocidnih aktivnih materija" najefikasnija u borbi sa ovom opasnom gljivičnom infekcijom.

Aktivna sporicidna površinska dezinfekcijska materije su pare peroksidnog vodonika i sredstva na bazi natrijevog hipohlorida koja se koriste protiv Clostridium difficile, dok kvaterni amonijevi dezinficijensi nisu.
Hlorheksidin je aktivan protiv gljivice C. auris i koristi se za dekolonizaciju kože otkrivenih kotaktnih površina

Identifikacija potencijalnih rezervoara i rano prepoznavanje slučajeva, uključujući sistematski pregled pacijenata koji dolaze iz regija sa visokom učestalošću infekcije C. auris, važni su za sprečavanje pojave bolesti.

Za FORUM FUNGORUM - Marjan Kuštera

BIBILIOGRAFIJA
- The Candida auris Alert: Facts and Perspectives,The Journal of Infectious Diseases, Volume 217, Issue 4, 15 February 2018,
- James M.Patterson,April 2019. Candida Auris: Mysterious and dangerous fungal infection
- Update on Candida auris – an interview with Ana Litvintseva,September 2018.


Candida auris - photo.jpg
Candida auris - 1.jpg
c-auris-patient-750x500-600x400.jpeg


Odgovori