Gljive kao građevinski materijal u budućnosti

Gljive u novim tehnologijama

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 182
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 198 puta
 pohvaljen: 246 puta
Kontakt:

11 siječanj 2019, 20:31

Mikolog Philip Ross, USA, California
Napravio ciglu od micelije gljive koja je jača od betona.

Tim mikologa na čelu sa navedenim naučnikom uspeli su da kompletiraju ceo tehnološki proces dobijanja cigle od gljiva, koje su iznimno jake i otporne na vodu, plijesan i vatru, što je izuzetno teško objediniti u savremenim poznatim materijalima u građevinarstvu.

Većina ljudi pri pomenu na gljive ima asocijaciju na hranu, koje zapravo i jesu jedan od velikih resursa hrane pa čak i u uslovima uzgajanja u bestežinskom stanju u svemiru.
.Za mikologa Philipa Rossa, gljive su mnogo, mnogo više. Zapravo, Ross se strastveno okrenuo prema sposobnosti gljiva da se iskoriste za gradivni materijal i upravo je to ono na što je on prvenstveno usredotočio svoju pažnju. Nedavno je njegov tim zaokružio uspešno ciklus kako napraviti cigle od micelije gljiva koje su super - jake i otporne na vodu, plijesan i vatru.

Komitet za patente izveštava da je 100% organski i kompostabilni materijal izrađen od osušenog micelija, koji može da se oblikuje u gotovo svaki oblik. Ovakav materijal ima izvanredno gustu konzistenciju koja ga čini duplo jačom od betona.
Finale je bilo da se na kraju patentira vlastitu verziju postupka proizvodnje ,,mikotekture " kako su je autori nazvali.

Na kraju intervjua Ross je objasnio:

“Ovaj materijal ima potencijal da bude zamena za mnoge PET materijale i proizvode na bazi nafte.
Ćini vam se da je iz sveta filma, maštanja i znanstvene fantastike ili nešto slično. S ovom tehnologijom moguće je ići u regionalnu proizvodnju biomaterijala na bilo kojoj lokaciji na svetu, bazirajući proizvodnju micelije od raspoloživijh lokalnih komponenti od celuloze ili reciklaže papira kartona i biomase sa žitišta.
Proces je toliko jednostavan i nije zahtevan po pitanju opreme, te se moćže primeniti u bilo kom ćošku na svetu "

Naša je primedba da bi se takvi materijali mogli veoma lako i brzo inkorporirali u građevinarstvu, izradi nameštaja i drugih upotrebnih predmeta.

IZVOR : Truth Theory,Maj 2017

Cigle -2.jpg
Cigle - 1.jpg
Cigle3.jpg


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 314
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 210 puta
 pohvaljen: 251 put

11 siječanj 2019, 20:42

Prva stvar koja je meni pala na pamet je, kako proizvesti toliku količinu micelija da se zamijeni bilo koji od aktualnih građevnih materijala.

Mislim da je to zgodna razbibriga i hobi u okvirima laboratorija ali sam uvjeren da bi se kod prvog pokušaja masovne proizvodnje naišlo na nepremostive probleme.


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 182
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 198 puta
 pohvaljen: 246 puta
Kontakt:

11 siječanj 2019, 20:47

PA SLIČNO KAO I SA CENOM TENISICA OD GLJIVE -jeftinoća od 600 eura za zadovoljstvo vegana.
Možda bi bilo zgodno, recimo na Marsu, da ponesu dovoljno celuloze za gljivu i uzgajaju je tamo, ali je još veći problem količina kisika koja bi joj trebala za rast. :yourock2: :clap: :lol: :D


Odgovori