Rod Aureoboletus Pouzar ( 1957)

Klasifikacija i nazivi gljiva, novosti

Moderatori/ce: SeLeNa,Marko,kuki

Odgovori
Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 192
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 277 puta
Kontakt:

22 ožujak 2019, 23:13

Rod Auroboletus dobio je posebno mesto u taksonomiji radom češkog mikologa Zdeneka Pouzara, a definisan je 2010.godine taksonomski u monografiji iz godine 2010 od Wolfganga Klofaca.

Danas je poznato da sadrži / opisano je i registrovano ukupno 18 vrsta u rodu koji je rasprostranjen od Aljaske, preko Severne i Srednje Amerike, Evrope, Azije, pa sve do Mongolije, Himalaja, Tibeta i Kine.

Gljive ovoga roda su mikorizne, neke vrste sa lišćarima , a neke sa četinarima iz roda Pinus.
U Evropi je do prve dekade 21. veka smatrano da ima samo dve vrste / A.gentilis i A.moravicus /, no najnoviji nalazi nam kažu da obitava ukupno 5 vrsta.

1.- Aureoboletus moravicus (Vacek) Klofac je vrsta rasprostranjena u srednjoj Evropi u Češkoj, Slovačkoj, ali i južnijim destinacijama sve do Balkana / fotografija ove gljive je iz Češke autora Michala Mikšika iz 2016.te godine
2.- Aureoboletus gentilis (Quél.) Pouzar (1957) opisan je još 1884.god od mikologa iz Francuske Queleta i najčešća je vrsta široko rasprostranjena po evropskom kontinentu od Švedske na severu do Srbije, Bugarske i Grčke na jugu kontinenta, a takodjer i u Srednjoj Americi i SAD. Ova vrsta najviše se nalazi u toplim šumama hrasta i bukve, ali u svim pomenutim državama nije česta, pa je treba staviti na nacionačne crvene liste.
3.- Aureoboletus flaviporus je gljiva registrovana na vrlo malom broju staništa i to na ostrvima Sardinija u Italiji i u južnoj Francuskoj i Južnoj Britaniji, a po severno američkom kontinentu je široko rasprostranjena.
4.- Aureoboletus auriporus (Peck) Pouzar (1957), rasprostranjen i u Severnoj Americi i Evropi, gde je vrlo retka gljiva
5.Aureoboletus projectellus smatran je samo severnoameričkom vrstom dok nije pronadjen u Poljskoj 2010. godine i to u mikorizi sa borovima Pinus silvestris i Pinus mugo.Ovaj poslednji bor je introdukovana vrsta, pa se sumnja da se i gljiva pojavila na evropskom kontinentu sa sadnicama borova.Ubrzo je zabeležen i u pribaltičkim zemljama Latviji i Litvaniji, gde je 2014. godine proglašen za ,,GLJIVU GODINE,,
I priča o poslednjem A.projectellusu je zanimljiva jer je toliko adaptivna na uslove u Evropi da se za svega 5 godina raširio u dubinu od 100 km od prvih registrovanih nalaza.

Stav mikologa je ipak da su ovo redje vrste i rod Aureoboletus predlažu za sve ,,Crvene popise- liste gljiva,, u gotovo svim evropskim zemljama.

BIBLIOGRAFIJA

- Klofac W, The genus Aureoboletus, a world-wide survey. A contribution to a monographic treatment / 2010 /
- Bessette AE, Roody WC, Bessette AR (2000). North American Boletes. Syracuse, New York: Syracuse University Press.
- Motiejunaite J, Kasparavicius J, Kacergius A (2011). "Boletellus projectellus – an alien mycorrhizal bolete new to Europe". Sydowia.

FOTOGRAFIJE - A. moravicus - Michal mikšik / 2016. A.gentilis - Milka Adžić, Srbija, 2016.

Aureoboletus moravicus.jpg
Aureoboletus gentilis.jpeg
Aureoboletus genti;lis Milka.jpg


Odgovori