LEK I OTROV - IMA LI I KAKVA JE RAZLIKA? ili DILEME U VEZI ZIMSKE PANJEVČICE (Flammulina velutipes)

Sindromi, simptomi, novosti

Moderatori/ce: Marko,kuki

Odgovori
dr Vojin Lilić
Postovi: 1
Pridružen/a: 01 siječanj 2019, 18:49
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 9 puta

01 siječanj 2019, 19:19

Ovih dana sam izložen važnim informacijama vezanim za ovu prelepu gljivicu:
U klasičnim knjigama naćićete da je jestiva (To piše i u Uzelčevoj poznatoj monografiji "Gljive Srbije...").
Današnji gljivari ozbiljno prenose informaciju o postojanju Flamulotoksina u ovoj gljivi (Otrova koji deluje uništavajući ćelije srca!). Za ovaj otrov ranije znanje je govorilo da je podložan razgradnji na visokoj temperature te da ga termička obrada gljive potpuno razlaže (Tako je Zimska panjevčica svrstana u grupu tzv "Uslovno jestivih gljiva"- gljiva koje su jestive samo nakon termičke obrade.).
Skoro saznajem da i to nije tačno i da Flamulitoksin, za kojeg još ne znaju kog je hemijskog sastava, termička obrada ne uništava, već je njegova otrovnost za organizam direktno zavisna od količine gljiva koja se konzumitra (Nešto slično čuvenoj japanskoj ribi lopti koja, ako se previše pojede, može da ubije proždrljivog gurmana.).
Koje su doze pogubne još nisam nigde našao. Moj prijatelj i učitelj, Marjan Kuštera, mi navodi podatak do kog je došao: "Neprekidna konzumacija veće koičine u roku od 5 dana može da izazove rabdomiolizu (propadanje ćelija srca)."
Radomioliza je proces koji se dešava i prirodno u određenom intenzitetu, ali intenzivno u patološkim slučajevima: nakon trovanja otrovima koji intenzivno deluju na srce, kod intenzivnih virusnih ili bakterijskih upala srčanog mišića(miokarditisa) ili nakon nekoliko i više sati od srčanog infarkta (rastu CPK, AST, LDH). Problem kod delovanja otrova i infektivnih miokardita je što izazivaju difuzna oštećenja pa se oštećeno tkivo teško uočava nekakvim modernim rendgen pregledima (ni MSCT to ne otkriva). Kasne posledice su umnožavanje ožiljaka u tkivu srca (slično kao kod ciroze jetre), sa naknadnom srčanom slabošću... Ili može da se pojavi poremećaj srčanog ritma, ako je proces zahvatio takozvani Sprovodni sistem srca zadužen za kontrolu srčane akcije...
DAKLE, PAŽLJIVO SA KONZUMACIJOM ZIMSKE PANJEVČICE!!!

A onda, na Guglu, nađem i podatke da je ova gljiva jedna od najistraživanijih kad je u pitanju postupak dolaženja do jako biološki važnih Polisaharida!!!
"Polisaharidi gljiva privlače veliku pažnju zbog svojih interesantnih bioloskih svojstava kao sto su: antitumorno, antivirusno, antikomplementarno, antikoagulaciono, hipolipidemijsko dejstvo, kao i imunomodulatorska i imunostimulativna aktivnost, sto ih sve čini pogodnim za primenu u mnogim oblastima, među kojima su i prehrambena industrija, biomedicina, poljoprivreda i zastita životne sredine. Oksidativna ostecenja prirodnih i industrijski pripremljenih namirnica predstavljaju veliki ekonomski problem pri čemu dolazi i do stvaranja potencijalno toksičnih jedinjenja. Zbog toga se danas sve veća pažnja posvećuje istraživanjima novih prirodnih izvora antioksidanasa, među kojima su veoma značajni i polisaharidni ekstrakti različitih bazidiomiceta."

UMESTO ZAKLJUČKA:

Ako već imate slabo srce ili ste preležali miokarditis ili infarkt nikako ne koristite flamulinu!

Ja nastavljam da jedem čorbu od Zimske panjevčice, ali pod sledećim uslovima:
Preporučujem 100gr šeširića na 3-4L vode (dakle retku!).
Prvu vodu kad proključa odbacite!
Tanjir čorbe na dan, ne više od 3-4 dana zaredom...

Ako dva sata po konzumaciji imate ikakve smetnje u smislu preskakanja srca batalite da je jedete...

I ne zaboravite informacije o zdravim efektima ove gljivice!!!


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 314
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 210 puta
 pohvaljen: 251 put

01 siječanj 2019, 19:56

U zadnjih sam tjedan-dva pročitao više znanstvenih članaka o ovoj gljivi nego o svima zajedno ikad, dosada valjda :mrgreen:

Svašta sam pročitao, dio razumio, dio ne :mrgreen: ali sam primijetio jednu dosta bitnu stvar:

F. velutipes je jedna od najuzgajivanijih gljiva na svijetu. Konzumira se u Europi, Americi, Aziji.

Ne postoji niti jedan zabilježen slučaj trovanja ljudi ovom gljivom. Odnosno, postoji jedan zabilježen u Americi, u vremenskom periodu od 30 godina: Thirty-Plus Years of Mushroom Poisoning: Summary of the Approximately 2,000 Reports in the NAMA Case Registry

Nakon što je izolirana kardiotoksična i citotoksična supstanca "Flammutoxin", znanstvenici su pokušavali otrovati miševe hraneći ih sušenim F. velutipes tjednima i uspjeli su no problem je nastao kad su shvatili da ih ne truje Flammutoxin već nešto čemu nisu uspjeli uči u trag. Ista "stvar" je trovala miševe kada su ih pretrpavali i drugim jestivim gljivama, ne samo F. velutipes.

U čemu je stvar i djeluje li isti mehanizam i na ljude, za sada možemo izgleda samo nagađati.

Ono što nam kao konzumentima ide u prilog je dobra statistika :) pa stoga osobno smatram, ne nagovarajući nikoga na ništa, da je gljiva potpuno sigurna za normalnu, umjerenu upotrebu.


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 314
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 210 puta
 pohvaljen: 251 put

01 siječanj 2019, 21:03

Iz jednog znanstvenog članka o medicinskom potencijalu F. velutipes.

Golden Needle Mushroom - A Culinary Medicine with Evidenced-Based Biological Activities and Health Promoting Properties-13.jpg

Ako je ovo sve istina, onda je čudo od gljive :)

Ali nemojte navaliti jer miševi se nisu dobro proveli :naughty:

Pomalo, 1-2 puta tjedno je preporučena količina za sve gljive, jestive dakako :mrgreen:


Avatar
Resavac71
Postovi: 23
Pridružen/a: 01 siječanj 2019, 20:43
Lokacija: Unterfrauenhaid. Austrija.
Ima zahvala: 53 puta
 pohvaljen: 30 puta

01 siječanj 2019, 21:06

Puno korisnih informacija :thankyou: , mislim da sam samo jednom konzumirao Panjevcicu i to vrlo davno, ne spadam u one koji rado skupljaju gljive u zimskom periodu.

Pozdrav Zarko.


Neke će Gljive ostati večita tajna.
Odgovori