Nepoznata gljiva potrebna pomoć

Pronašli ste gljivu i nikako ne možete odrediti vrstu - probajte ovdje!

Moderatori/ce: Marko,kuki

Pravila foruma
OBAVEZNO PROČITATI!

Savjeti kako pravilno postaviti upit za determinaciju:
  1. Ne fotografirati samo jako mlade ili jako stare primjerke - primarno fotografirati zdrave, razvijene primjerke
  2. Fotografirati gljivu u staništu za dana bez bljeskalice, a ne kod kuće pod umjetnim svijetlom
  3. Poželjno je fotografirati u blagoj sjeni, a ne na direktnom suncu no pritom paziti da se ne fotografira u uvjetima sa premalo svijetla (svitanje ili sumrak)
  4. Fotografirati gljivu iz više kutova - Čim više fotografija, tim bolje
  5. Fotografirati presjek gljive
  6. Opisati stanište najbolje što možete
  7. Opisati miris gljive

Nije nužno ispoštovati apsolutno sve gore navedene naputke međutim nedostatak podataka može znatno utjecati na točnost determinacije.
Hvala na razumijevanju!
Odgovori
pocetnik
Postovi: 2
Pridružen/a: 23 svibanj 2019, 19:49

02 lipanj 2019, 19:42

Pozdrav svima.

Na poslu prije desetak dana nikla gljiva nas dvadesert raspravlja koja bi mogla biti pa reko najbolje pitati nekoga za koga se nadam da zna.
Inače posle par dana nikla još jedna vrlo blizu pa nas još više interesuje.

Nikla ispod bora ako šta znači,prečnik klobuka oko 30 cm,prečnik stručka oko 3 cm,visina stručka možda 20 ili 25 cm, ima vjenčić na stručku a listići ne idu skroz na stručak nego prestaju oko 1 cm, uostalom većina se vidi na slikama.

Naravno najbitnije jel jestiva ili otrovna ili je "jestiva samo jednom" :D :D ?

Fotografije su snimljene otprilike u neka 4 dana .

Hvala unaprijed.
Privitak/ci
20190522_092100.jpg
20190522_092131.jpg
20190523_083434.jpg
20190523_083459.jpg
20190524_084426.jpg
20190524_084434.jpg
20190525_095624.jpg
20190528_084241.jpg
20190528_084249.jpg


Miso
Postovi: 77
Pridružen/a: 28 prosinac 2018, 15:43
Lokacija: Herceg Novi
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 150 puta

02 lipanj 2019, 20:41

Ovo je suncanica, odlicna jestiva gljiva. Jedino ako je izbila negdje u gradskoj sredini onda je ne bi trebalo konzumirati. Ne samo nju vec nijednu gljivu. Meni je interesantno da se tako rano javi, polovinom maja koliko sam shvatio. Ja je nikad nisam naso tako rano. Pozdrav.


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 320
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 224 puta
 pohvaljen: 258 puta

02 lipanj 2019, 21:47

Ovo je vjerojatno Chlorophyllum rhacodes, otrovna vrsta, trebala bi crveniti na prerezu.


pocetnik
Postovi: 2
Pridružen/a: 23 svibanj 2019, 19:49

03 lipanj 2019, 22:08

Hmmm i meni liči na sunčanicu ali joj je stručak predebeo i prekratak i koliko ja znam (malo znam) za njih je definitivno rano.Jeste gradska sredina ali ja bih bio sretan da jeste sunčanica :) :) .

N netu i meni je izbacilo da je neka vrsta Chlorophiluma ali nisam je rasijecao,budući da su već ove dvije prošle čekamo narednu da nikne da je rasiječem.
Takođe ako je istina ono sto sam o njoj trebala bi jestiva ali termički obrađena osim valjda alergiskih reakcija ali alergiju možeš fasovati i od jaja,jagoda i slično, ( ne brinite neću experimentisati nisam baš toliko opičen ;) )

Vama hvala u svakom slučaju ako imate još da dodate bilo bi poželjno.


Avatar
Marko
Administrator
Postovi: 320
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 18:31
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 224 puta
 pohvaljen: 258 puta

03 lipanj 2019, 23:01

Chlorophyllum rhacodes je otrovna gljiva koja izaziva gastrointestinalno trovanje, sa manje ili više izraženim simptomima.

Alergijske reakcije kod gljiva nisu poznate, postoji nešto što se zove individualna preosjetljivost na određene supstance ili spojeve u gljivama.


Avatar
kuki
Administrator
Postovi: 191
Pridružen/a: 13 prosinac 2018, 20:08
Lokacija: Niš, Srbija
Ima zahvala: 204 puta
 pohvaljen: 273 puta
Kontakt:

07 lipanj 2019, 19:28

Chlorophyllum rhacodes / Kuštrava sunčanica/ nije više u rodu Macrolepiota - sunčanice.
Radi se o OTROVNOJ VRSTI, A SAMO U STARIM I NEUPOTREBLJIVIM KNJIGAMA I STRANICAMA KOJE UREDJUJU NESTRUČNJACI SE NAVODI KAO " JESTIVA TERMIČKI OBRAĐENA"............preosetljivost na proteine ili enzime u gljivama može se javiti individualno kod bilo kog čoveka i an bilo koju vrstu gljiva - jednako i na uzgojne vrste bukovače i šampinjone.

Ova gljiva se po svim medjunarodnim standardima i preporukama Federalne agencije za hranu USA vodi kao toksična.


Odgovori